11 Nov 2014

YDÜ, Sosyal Ağların Yabancı Dil Öğrenimine Etkisini Prag’da İrdeledi

Yakın Doğu Üniversitesi, Lefkoşa (Near East University, Nicosia) Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bicen, Prag’da düzenlenen 5. Dünya Öğrenme, Öğretme ve Eğitimde Liderlik Konferansı’nda 47 farklı ülkeden 500’e yakın akademisyenle bir araya gelerek YDÜ’yü başarıyla temsil etti.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Uzaktan Eğitim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bicen, Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da düzenlenen 5. Dünya Öğrenme, Öğretme ve Eğitimde Liderlik Konferansı’nda Saide Sadıkoğlu ve Günay Sadıkoğlu ile birlikte hazırladıkları “Üniversite Öğrencilerinin Yabancı Dil Öğrenirken Sosyal Paylaşım Ağlarını Kullanma Durumlarının Belirlenmesi” başlıklı çalışmasıyla ilgili sunduğu bildiri sonuçlardan şunları aktardı: “öğrenciler yabancı dil öğreniminde sosyal ağların etkili olduğunu yabancı dillerini geliştirirken çeşitli yabancı dil sosyal ağ sayfalarını takip ettiklerini ve sohbet araçlarını kullanarak cümle kurma becelerilerini geliştirmeye çalıştıklarını belirtmişlerdir. Sosyal ağların güçlü paylaşım araçları sayesinde paylaşılan güncel haberleri anlamak için çaba sarf ettiklerini ve sosyal ağlardaki otomatik çeviri özelliklerinden de faydalandıklarını ifade etmişlerdir. Sosyal ağlar üzerinde bulunan eğitici sayfaların dil gelişimine katkı sağladığını ve genellikle yabancı dildeki video ve görsellerin akılda kalıcı olduğunu belirtmişlerdir. Fakat tüm bu olumlu yönlerin yanı sıra öğrenciler yabancı dilde paylaşım yapmaktan ve sosyal ağlar üzerinde tanıştıkları yabancı bireyler ile görüntülü ve sesli sohbet etmekten çekindiklerini ifade etmişlerdir”.

Bicen, sunum sonunda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen akademisyenlerden olumlu görüşler aldığını ve ortak çalışmalar için konsensüs sağladıklarını ifade ederek öğrencilerin yabancı dillerini geliştirebilmeleri ve kendilerini daha rahat ifade edebilmeleri için mobil öğrenme uygulamaları geliştireceklerinin müjdesini verdi.