03 Oca 2013

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde Excimer Lazer Tedavisi

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı,Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Çetinkaya Lazer tedavisinin önemine dikkat çekti.

Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ,Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kubilay Çetinkaya, Lazer kelimesinde bulunan her harfin anlam içeren kelimelerden oluştuğunu ifade ederken, zamanla kolaylık sağladığından kelimelerden lazer isminin oluştuğunu belirtti.

Lazeri doğal ışık olarak tanımlayan Prof. Dr. Çetinkaya, lazerin doğal olmayan farklı özelliklere sahip ışık enerjisi olarak tanımlanabileceğini kaydetti.

Prof. Dr. Çetinkaya, lazer enerjisinden ışığın göze girebildiği yerlere bıçaklı müdahele yapılmadığını vurgularken, ışık gözde bir yere girebiliyorsa lazer tedavi uygulamasının başlanmış olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Çetinkaya, lazer tedavisinden önce gözde kesilmesi gereken bir dokunun bıçakla kesilmesi gerektiğine dikkat çekerken, lazerle müdahalede kesme işlemine gerek kalmadığını, lazerin ulaşabildiği yerlerde kesme, yakma ve parçalama yapılabildiğini, tedavi görmesi gereken bölgeye ulaşabildiğini kaydetti.

Excimer lazerle korneayı yontarak, buharlaştırarak gözdeki ayarı sıfırlayabildiklerini gözün lenssiz ve gözlüksüz görebildiğini belirten Prof. Dr. Çetinkaya, lazerle membran(zarı) parçaladıklarını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Kubilay Çetinkaya, retinanın çeşitli hastalıkları, yırtıkları, delikleri, yeni damarları oksijensiz bölgeleri lazer uygulamalarında, uygulanan bölyegeye zarar verdiğini tedavi amaçlı patalojik bir durum olduğunu vurguladı.

Eskiden göz ameliyatlarının 15 dakika sürdüğünü belirten Prof. Dr. Çetinkaya, lazerle müdahalelerin 2 dakika sürdüğünü sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Kubilay Çetinkaya, mikropas lazer yönteminin yeni yöntemlerden biri olduğunu enerjiyi küçük miktarda ve daha sık kullanılmasıyla enerjinin olumsuz etkisinden gözü kurtarmış olduklarını belirtti.

Özellikle şeker hastalarında kullanılması gereken bir yöntem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çetinkaya, katarakt ameliyatlarında lazer yönteminin kullanılması risk oranlarının %3 – %2 oranında azalttığını kaydetti.