30 Sep 2015

Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi’den Önemli Kitap Yayını

Osmanlı belgelerinde Kıbrıs (Meryem Ana) Kikko Manastırı’na ait belgeleri içeren kitap YDÜ İslam Tetkikleri Merkezi tarafından yayınlandı. Kitap’ta Osmanlı Kıbrıs’ı feth ettikten sonra farklı dinlere mensup toplulukların da haklarını muhafaza altına aldığı vurgulanıyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulunan YDÜ Kıbrıs İslam Tetkikleri Merkezi Müdürü ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Çapak;”Kikko Manastırı Osmanlı tarafından korunan önemli müesseselerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kıbrıs adasının en önemli dini kurumlarından biri olan Kikko Manastırı bu öneminden dolayı birçok Osmanlı vesikasına da konu olmuştur. Nitekim Osmanlı arşivlerinde bu mabet hakkında önemli belgeler mevcuttur. Editörlüğünü Yakın Doğu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. M. Mahfuz Söylemez’in yaptığı, Prof. Dr. Mehmet Şeker tarafından kaleme alınan Osmanlı Belgelerinde Kıbrıs Meryem Ana Kikko Manastırı isimli eser bu belgelerden hareketle yazılmıştır.”Dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi İslam Tetkikleri Merkezi’den Önemli Kitap Yayını

Yakın zamanda Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde kurulan ve müdürlüğünü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın yaptığı İslam Tetkikleri Merkezi’nin ilk yayını olan bu çalışma bir taraftan Müslümanların kendileri dışındaki dini guruplara tanıdıkları hoş görüyü gösterirken, diğer taraftan birbirimizin kutsallarına saygı duyarak birlikte yaşayabileceğimizi tebellür ettirmesi açısından önem arz etmektedir.