22 Sep 2015

Parçacık Fiziği Konusunda Ünlü Bilim Adamı Yakın Doğu Üniversitesi’nde

Dünyaca ünlü CERN (İsviçre), FERMILAB (ABD), IHEP (Çin) Nükleer Araştırma Merkezleri’nde görev almış fizikçi İsmail Ruhi Uman artık Yakın Doğu Üniversitesi’nde

İsmail Ruhi Uman, Yakın Doğu Üniversitesi’ndeki bilimsel ve akademik çalışmalarına YDÜ İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi ile Mühendislik Fakültesi çatısı altında devam edecek.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’ne açıklamalarda bulunan İsmail Ruhi Uman, Süper-bilgisayar gibi büyük teknoloji imkanlarına sahip olan Yakın Doğu Üniversitesine katkıda bulunacak olmasından mutluluk duyacağını ifade etti.

İsmail Ruhi Uman Kimdir?

1963’te İstanbul’da doğdu. 1981’de İstanbul İtalyan Lisesi’nden mezun olduktan sonra Türkiye’den ayrıldı. 1993’te İtalya’nın Perugia Üniversitesi’nde Fizik Bölümünde yüksek lisansı bitirdi. Uman, Astro-parçacık fiziğinde İtalya’daki uzaydan gelen kozmik ışınları ve nötrinoları konusunda çalıştı. İsmail Ruhi Uman 2001 yılında Almanya’da Lüdwig Maximilian Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır.

Uman, Dünyaca ünlü CERN (İsviçre), FERMILAB (ABD), IHEP (Çin) Nükleer Araştırma Merkezleri’nde yer almıştır

1995 yılından beri CERN’deki deneylerde çalışmalarına devam eden Uman, standart modeline göre baryon ve mezonların dışında diğer parçacıklar oluşabileceğini, bu parçacıkları oluşturan proton-proton çarpışmasının en önemli araştırma konusu olduğunu söyledi. Uman, benzer bir şekilde, proton-proton çarpışmasında, 2013’te Higgs bozonu media tarafından Tanrı parçacığı olarak adlandırıldığını ifade etti.

Uman, Avrupa’daki deneylerindeki araştırmaların yanı sıra Chicago’daki Northwestern Üniversitesi’nde ve Fermilab hızlandırıcı merkezindeki araştırmalarda yer aldı.

Parçacık Fiziği Konusunda Ünlü Bilim Adamı Yakın Doğu Üniversitesi’nde

İsmail Ruhi Uman, Çin bilimler akademisine ait olan IHEP laboratuarlarındaki BESI deneyine katıldı ve aynı zamanda CERN’deki ve diğer ülkelerdeki bulunan imkanların benzerini Türkiye de oluşturmak için kurulan TC Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından desteklenen “Türk Hızlandırıcı Merkezi”’nin oluşmasına katkıda bulundu.

İsmail Ruhi Uman, Türkiye’nin dünyadaki en üstün teknolojiye sahip olabilmek için Yüksek Enerji Fizik laboratuarlarında Ar-Ge’de aktif bir rol oynanması gerektiğine inanan ve “CERN’den geri adım atmayın” çağrısı yapan Türk fizikçileri arasındadır.